header image

Vedno vidna vrstica z rezultati v MS Excelu

Objavil: P.J. | 25.02.2011 | 4 Komentarjev |

K pisanju tega prispevka me je spodbudilo vprašanje g. Štefana v komentarjih na predhodne objave. V osnovi se vprašanje glasi tako:

Kako sešteti posamezne stolpce in rezultate prikazati v zadnji vrstici, pri tem pa zagotoviti, da je ta zadnja vrstica z rezultati vedno vidna na zaslonu, točneje na dnu zaslona?

Odgovor na vprašanje je dokaj trivialen in potrebujemo zgolj nekaj domišljije in poznavanja funkcionalnosti MS Excela, za nameček pa na koncu zadevo začinimo še s ščepcem avtomatizacije, za boljši okus, oz. v dotičnem primeru boljšo uporabniško izkušnjo. Za primer bomo preglednico z res zajetno količino podatkov…

Excelova preglednica

Excelova preglednica

Recimo nekaj deset tisoč vrstic je lahko že soliden zalogaj. V primeru na sliki jih je npr. dobrih 34 tisoč. Preglednica vsebuje urne meritve temperature in tlaka na določenih merilnih mestih skozi celo leto.

Če želimo izračunati npr. povprečno vrednost za temperaturo in tlak na teh mestih, bomo vklopili vrstico z rezultati na našem seznamu.V kartici »Načrt« v skupini »Možnosti slogov tabele« torej poskrbimo, da je obkljukana možnost »Vrstica z rezultati«, kakor to prikazuje slika spodaj.

Excel 2007 - Prikaz vrstice z rezultati

Excel 2007 - Prikaz vrstice z rezultati

MS Excel tako samodejno na konec tabele vstavi vrstico z rezultati, v kateri lahko za vsako kolono (stolpec) posebej izberemo najpogostejše funkcije že kar iz spustnega seznama. Mi smo se odločili, da potrebujemo povprečno vrednost, lahhko pa bi izbrali tudi kako izmed drugih.

Excel 2007: Vrstica z rezultati

Excel 2007: Vrstica z rezultati

Roko na srce, bilo bi popolnoma nepraktično vsakič znova z drsniko iskati zadnjo vrstico in drseti nekaj deset tisoč vrstic navzdol… Zato bi bilo zelo dobro iznajti način, kako bi ta zadnja vrstica bila vedno vidna na zaslonu. Pri tem si bomo pomagali z eno izmed vgrajenih funkcionalnosti Excela – razdelitve zaslona na štiri dele. Slednjo možnost najdemo na kartici »Ogled«, tako da v skupini »Okna« kliknemo na gumb »Razdeli«.

Excel 2007 - Razdelitev okna

Excel 2007 - Razdelitev okna

Pri tem bodimo pozorni, da smo se predhodno že postavili tja, kjer želimo, da se ekran razdeli. Slednje sicer ni nujno, a nam olajša delo naprej. Zaslon se bo razdelil na štiri dele. Sedaj po potrebi pomaknemo navpično (vertikalno) delilno črto v desno, da nas ne moti, vodoravno (horizontalno) pa navzdol, toliko da v spodnjem delu ostanejo vidne zgolj vrstice, ki jih želimo prikazovati – v mojem primeru je to vrstica z rezultati tabele »Temperature«, ki prikazuje povprečje in še ena vrstica v kateri prikazujem standardni odklon. Naš izdelek zgleda sedaj nekako tako, kakor kaže slika spodaj.

Excel 2007 - Razdeljeno okno

Excel 2007 - Razdeljeno okno

Kakorkoli se sedaj sprehajamo po zgornjem levem delu Excelovega okna, vedno nam je vidna vrstica z rezultati. Tukaj velja poudariti še to, da če smo za izračune v obeh vrticah z rezultati uporabili funkcijo SUBTOTAL, se bo v spodnjem levem delu zaslona izpisoval rezultat, ki bo upošteval tudi filter, ki smo ga nastavili v zgornjem levem delu zaslona, kar zna biti nadvse priročno.

Ostane nam zgolj odpraviti eno nevšečnost, ki jo je Štefan odkrim med eksperimentiranjem z opisanim pristopom in to je, da kadar v zgornjem levem delu zaslona, v katerem prikazujemo našo tabelo, vstavimo večje število vrstic naenkrat, se zna vse skupaj poznati tudi v spodnjem levem delu okna, kjer prikazujemo naše rezultate oz. izračune. No, tega se bomo lotili z dokaj preprostim makrojem.

Prikličem urejevalnik makrojev (oz. urejevalnik programske kode) s kombinacijo tipk [Alt]+[F11] in v seznamu  Excelovih objektov na levi izberemo ustrezen delovni list in ko se odpre okno za urejanje kode za ta objekt na vrhu urejevalnika iz levega spustnega seznama izberemo objekt »Worksheet«, iz desnega pa dogodek »Change«.

Makro: Postavi vrstico z rezultati v žarišče

Makro: Postavi vrstico z rezultati v žarišče

Sedaj nam zgolj še preostane, da v programskem jeziku VBA1 opišemo postopek, ki bo ob vsaki spremembi na našem delovnem listu poskrbel, da bo vrstica z rezultati vidna. Postopek opredelimo tako:

  1. v sprmenljivko, ki jo poimenujemo nRow preštejemo vse vrstice v tabeli Meritve in prištejemo 1
  2. sestavim sklic na celico v spremenljivko aRef
  3. Postavimo se v spodnji levi del okna
  4. premaknemo se v celico, katere naslov smo sestavili v 2.-em koraku
  5. Postavimo se nazaj v zgornji levi del okna

Na koncu delovni zvezek še ustrezno shranimo. Ne smemo namreč pozabiti, da je z različico Excela 2007 delovni zvezek z makri opremljen s končnico xlsm, medtem ko je delovni zvezek brez makrojev opremljen s končnico xlsx. Dobro je tudi, če nekje v mojih dokumentih ustvarimo mapo, v katero bomo dajali preverjene delovne zvezke z makroji in jo v varnostnih nastavitvah označimo kot zaupanja vredno mesto. Na ta način se izognemo (meni zelo nadležnemu) vsakokratnemu spraševanju Excela, ali naj omogoči aktivne vsebine v delovnem zvezku ob odpiranju.

Upam, da vam pride prav.

  1. VBA – Visual Basic for Applications []
  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Naredi si sam, Programiranje
Tags: , ,

Odzivi

Hvala! Zanimiv in uporaben članek.

Ni za kaj. Če pride komu prav – super.

Spoštovani!

Presenetilo me je,ko sem danes odprl elektronsko pošto, da ste mi pisali in se tako potrudili za mene. Hvala za vaš trud. Napisano deluje. Očitno sem po naravi človek, ki stremi k popolnosti in prijaznemu okolju za uporabnika. Zato se mi poraja še naslednje vprašanje. Težko si predstavljam vašo tabelo, (še boljše pa vašo knjigo prihodkov in odhodkov) v kateri ni vidno zaglavje. Zato me zanima, če je seveda mogoče, kako razen do sedaj razvitega še zamrzniti zaglajve, (torej prvo vrstico ali več vrstic od določenega stolpca), da ima uporabnik vedno pregled nad vsebino podatkov. Tako se premika samo sredinski del tabele, zaglavje in “noga ” pa ostajata fiksni.

Želim vam lep dan


Štefan Sedonja

Mislim, da sva trčila v rob zmogljivosti Excela. Deloma omenjeni problem rešuje Excel že sam po sebi, če so izpolnjeni določeni predpogoji:

Zaglavje (naslovna vrstica je ena sama in je prva vrstica na delovnem listu
Obseg podatkov je določen kot tabela (seznam)
Izbrana celica je znotraj določenega obsega podatkov (torej tabele, oz. seznama)

Če so izpolnjeni našteti pogoji, takrat Excel sam od sebe, če naslovna vrstica ni vidna na zaslonu, označevalnike stolpcev poimenuje z imeni stolpcev iz naslovne vrstice, kakor je to vidno na tej sliki.

Da bi hkrati zamrznil zgornji več delov zaslona ali zamrznili in hkrati razdelili zaslon, pa žal ne gre. Za takšne primere se uporabi druga orodja, npr. MS Access ali FileMaker.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije