header image

Sedmi dan (po koledarju Majev)

Objavil: P.J. | 3.11.2010 | 1 Komentar |
Majevska piramida

Majevska piramida

Danes, dne 3. novembra 2010 je poseben dan, če gre verjeti koledarju starih Majev. Z današnjim dnem po našem koledarju se namreč začne sedmi dan t.i. galaktičnega cikla. Kdor se je do sedaj že ozrl po koledarju Majev, je lahko opazil, da so čas dojemali popolnoma drugače, kakor mi. Naš koledar je močno povezan s poljedelstvom in je zaradi tega bilo pomembno ustvariti čimbolj natančen približek astronomskega leta, t.j. obhoda zemlje okoli sonca in vezati posamezen dan glede na ta položaj. Na ta način se je dalo dokaj precizno določiti obdobje setve, žetve, itd.

Maji v svoji zavesti sončnemu ciklu niso posvečali tolikšne pozornosti. Tudi sami so poznali solarni koledar, ki je služil, podobno kot pri nas, predvsem za namen pobiranja davkov. Njihov koledar temelji na na obdobju 360-ih dni, imenovanih tun. Po verovanju Majev, ima vsak dan svojo energijo in namen v procesu stvarjenja. Na ta način so bili bolj usklajeni z naravnimi cikli, ki jih je takšen koledar meril. Poleg tega je čas za Maje predstavljal nekaj bolj naravnega, kakor mi sami dojemamo naše mehanično dojemanje časa. Vendar pa to ni vse, kar najdemo v majevskem koledarju.

Verjetno je že marsikdo slišal koga reči, da se zgodovina ponavlja. Morda bi bilo vseeno reči, da ljudje ponavljamo zgodovino. Po prepričanju Majev pa se ponavlja določen vzorec v ciklih stvarjenja. Vsak cikel se odvije dvajsetkrat hitreje od predhodnega. Ali povedano drugače, vsak cikel pomeni dvajsetkrat večjo gostoto dogodkov na časovno enoto, po kateri se ravnamo mi sami. To, čemur torej mi rečemo, da čas teče vedno hitreje, so Maji jemali kot naraven cikel stvarjenja, ki je bil vključen v njihov koledar.

Dejanski vzorec stvarjenja opisan v majevskem koledarju ima obliko piramide iz devetih nivojev, izmed katerih vsak nivo predstavlja posamezen cikel stvarjenja (evolucije). Spodnji nivo predstavlja najdaljše časovno obdobje, vsak višji nivo pa predstavlja novo obdobje, ki traja 20 manj časa, gledano z vidika našega dojemanja časa in predstavlja nov samostojen cikel stvarjenja. Preglejmo na hitro vseh devet ciklov in njihovo vlogo.

Cikel,v katerem se nahajamo sedaj, je 8.-i po vrsti, kakor je označeno s puščico na sliki na desni. Kot že omenjeno, smo se danes prebudili v sedmi (t.j. zadnji) dan tega cikla. Preglejmo jih po vrsti.

  1. pred 16,4 miliardami let nastopi zavest na ravni akcija/reakcija
  2. pred 820 milijoni let se pojavi zavest na ravni dražljaj/odgovor
  3. pred 41 milijoni let nastopi zavest individualnega odgovora na dražljaj
  4. pred 2 milijonoma let se pojavi zavest o podobnostih in razlikah
  5. pred 102 tisočema leti se razvije zavest o razlogu
  6. leta 3115 pr.n.št. nastopi zavest pravnega urejanja
  7. leto 1755 pomeni začetek cikla v katerem prevladuje zavest moči
  8. 5. januarja 1999 nastopi cikel etične zavesti
  9. 10.2.2011 naj bi nastopilo obdobje zavesti soustvarjanja

Vsak cikel je razdeljen na 7 dni. Vsak dan razen sedmega ima tudi svoj par – noč, razen sedmega, ki predstavlja hkrati tudi začetek novega cikla. Skupaj torej 13 obdobij znotraj vsakega cikla, oziroma če smo bolj natančni 12 in eden. Ta vzorec dvanajstih in enega najdemo v vseh kulturah, tudi v nam dobro znani  krščanski, kjer npr. naletimo na 12 apostolov in (enega) Jezusa, itd. Kako si vse skupaj razlagati na čimbolj preprost način, nam ponazori primerjava s semenom.

7 dni in 6 noči cikla po majevskem koledarju (vir: Dr. C.J. Calleman)

7 dni in 6 noči cikla po majevskem koledarju (vir: Dr. C.J. Calleman)

Tekom prvega dneva je seme zasejano. Prvi dan torej predstavlja nov začetek, tok v novo smer, v kateri je možna nova izkušnja. Če temu sledi noč, pomeni to priložnost udejaniti razsvetljenje prvega dne. Seme vsajeno v temno grudo dobi priložnost, da v miru vzklije oz. pomeni to priložnost rojstva novega gledišča.

Drugi dan je trenutek, ko se pojavi dvojnost. Iz kali zasejanega semena se poženeta navzgor dva lista. Esenca dualizma je vedno nov aspekt, ki nadomesti starega. Gledano nazaj v zgodovino človeštva, je to obdobje vedno bilo ekstremno zmedeno, polarizirano. Obdobje druge noči je čas, ko razdvojene frakcije uspejo premagati medsebojne razlike.

Tretji dan je novo obdobje Luči, ko seme požene že močne korenine in se pojavi drugi par listov, ki bodo stali nerazdružljiv del poganjajoče zeli. Predstavlja vsidranje nove zavesti kot take in če se ozremo v zgodovino človeštva, pomeni to obdobje očiščenje starih zlaganih vrednot in trdno vsidranje novih. Sledi tretja noč, obdobje Teme. Prvi par listov praviloma odpade v tem obdobju, drugi par pa je praviloma zasukan za 90 stopinj glede na prvega.  V zgodovini človeštva to pomeni praviloma zatrtje starih sistemov, nemalokrat tudi na silo.

Četrti dan predstavlja novo obdobje Luči in z vidika našega semena to pomeni trdno in globoko vsidranje korenin v zemljo in obdobje intenzivne rasti. To je obdobje naglega razvoja in hitre rasti. V človeški zgodovini pomeni to praviloma razmah dominance novih idej, kot je npr. razmah grškega imperija, ki sodi v to obdobje. Četrta noč je obdobje udejanjanja novega. Iz naše zeli se v tem času pospešeno množijo listi in korenine. V človeški zgodovini je bilo to praviloma obdobje ozdravljenja in ponovne izgradnje.

Peti dan predstavlja najsvetlejše obdobje Luči v celotnem ciklu. V življenju naše rastline to pomeni pojav prvih dehtečih popkov. V zgodovini človeštva, po posameznih ciklih to obdobje sovpada z razvojem umetnosti, širjenjem Jezusovega nauka, Einsteinovimi odkritji in rzcveta po drugi svetovni vojni. Sledi peta noč, ki je tudi praviloma najtemnejša izmed vseh v posameznem ciklu. V življenju rastline predstavlja to razvoj popka, v življenju človeka puberteto. V zgodovini človeštva je bilo to obdobje zostrovanja in konfliktov, kot npr. padesc starega Rima ali obdobje hladne vojne.

Šesti dan je ponovno čas “razsvetljenja”, čas ko naša rastlina zacveti v vsem svojem žaru in lepoti. Za človeka je to obdobje primerljivo z obdobjem adolescence. V zgodovini človeštva v to obdobje po posameznih ciklih najdemo začetke pridelovanja poljščin, renesanso in nazadnje tudi gibanje otrok cvetja v šestdesetih. Šesta noč je zadnje temno obdobje posameznega cikla. Je čas, ko se cvetovi  povesijo in odmrejo da bi naredili prostor plodu. V človeški zgodovini je to praviloma obdobje “padanja okostnjakov iz omare”, ki smo mu bili v zadnjem letu mnogokrat tudi sami priča, saj se je pretekla noč  po majevskem koledarju zaključila ravno z današnjim sončnim vzhodom.

Vstopili smo torej v sedmi dan, ponovno obdobje Luči, v čas pripravljenosti na nekaj novega, svežega in drugačnega.  Vstopili smo v čas, ko imamo priložnost preiti na išjo raven zavedanja in stare škodljive vzorce nadomestiti z novimi. Če se oremo okoli sebe, bi lahko rekli, da so imeli stari Maji še kako prav, saj so kot sem že omenil, v preteklem obdobju mnogi okostnjaki popadali iz omar in izkazala se je nevzdržnost nekaterih prijemov, ki sodijo na smetišče zgodovine. Osmi cikel naj bi se imenoval Etični cikel in če kdaj, potem smo v zadnjih dveh desetletjih morali spoznati, kako pomembno je v medsebojne odnose vnašati etične principe, oz. kam pripelje pomanjkanje le teh.

Če pogledamo z distance, naš razvoj zavesti temelji na tem, da skozi posamezne cikle in obdobja ugotavljamo, kaj zavest ni, kar me spomni na Sokratovo tezo, da je naloga učitelja pokazati učencu, da je neresnica. Skozi našo zgodovino se že dolgo pojavljajo vprašanja “Kdo sem?”, “Kje sem?” in “Zakaj sem tu?”. Ta vprašanja so izrabile religije, Cerkev, države in ideologije, da bi vezale ljudi na to ali ono dogmo, identiteto, prepričanje. Izkazalo se je, da zavest ni nič od tega, da gre samo za delčke zavesti.

Po majevskem koledarju tekom “sedmega dne” tega cikla sledi še zadnji deveti cikel. Ali bomo v njem spoznali našo zavest, spoznali kdo smo, in kakšno je naše poslanstvo tukaj? Trajal naj bi 260 dni in obsegal toliko stvaritev, kot smo jim bili priča v zadnjih 20-ih letih. Ali bo to za nas preveč ali pa se bomo zbudili v nek nov svet, na katerega bomo gledali s popolnoma drugačnimi očmi?

Sam nisem ravno pristaš teorij kataklizme in zastraševalnega marketinga, s kateri nas bombardirajo mediji na vsakem koraku. Osebno se bolj nagibam v drugo smer in domnevam, da je vsa ta fama kvazi teroristične grožnje in podobnih zadev prenapihnjena z namenom poskusiti obdržati stare nedelujoče vzorce še vsaj nekaj časa pri življenju in iz vsega skupaj iztisniti vsaj še malo dobička. Naj so Maji imeli prav ali ne, pred nami so novi izzivi, ki zahtevajo drugačne pristope. Naj bo to, da zadeve nekako sovpadajo z majevskim koledarjem naključje ali ne, vedenje o tem ne more škodovati. V vsakem primeru si lahko rečete, da je Bog sedmi dan namenil počitku in leno zamežikate v današnje jutro… V vsakem primeru je priložnost za čudoviti izkušnjo.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Paberkovanja
Tags: ,

Odzivi

[...] je vzet iz članka PJ-ja o Majevskem koledarju. Slika je od tu. AKPC_IDS += "45170,"; Posted in Dajana, Družba | Tagged Fotke iz interneta po [...]

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije