header image

Zbirokratiziran pogled v svet v drugo

Objavil: P.J. | 4.08.2010 | 1 Komentar |

Tokratna sobota je šla nekako mimo mene. Verjetno zato, ker sem kot ponavadi spet preveč stegoval jezik. Kar se – vsaj pri meni – nemalokrat izkaže za ukvarjanje z nepredvidljivimi posledicami. Najlažje bi bilo krivdo zvaliti na Iztoka. Nekdo pač mora biti kriv. In on bi v tej zadevi bil prav priročen krivec.

Oni dan tako v gostilni modrujeva, pa me pobara: “A veš, kaj bi ti lahko meni naredil?”. Ker sem nepoboljšljivo zvedav, se enostovano nisem mogel upreti in ušlo mi je: “Kaj spet rabiš?”. Za obžalovanje je bilo prepozno, saj je začutil priložnost in jo pograbil kakor pes kost, na kateri se drži še nekaj mesa… hitel je z razlaganjem: “Saj bi se dalo narediti, da bi lahko v Outlooku videl vse podatke o partnerjih, da se mi ni treba vsakič posebej v Birokrata prijavljat, pa na roke prepisovat, kaj ne? Da lahko človeku v miru pošljem pošto…”. Med navdušenim razlaganjem sem ga prekinil in poskušal rešiti, kar se je rešiti dalo: “Se bom konec tedna poigral s tem. Ni tako velik problem”. O, kako sem obžaloval te besede…

Namestimo Birokrat za Windows

Sicer sem z Birokratom že nekaj malega delal, vendar si še nikoli nisem vzel časa, da bi ga naložil na svoje računalo. Kar se je izkazalo kot sila pametno. Kajti Birokrat (demo različica) se nekako ni hotel sprijazniti, da bi ždel na dotičnem računalu. Namestitev se je enostavno ustavila med “kopiranjem zbirk podatkov na strežnik“. Ker pametnejši pousti, sem se tokrat odločil za vlogo tistega, ki popušča…

Najprej sem preveril vse nastavitve na računalu. Ime računala je bilo generično in brez presledkov – HP9440NW. Izvod MS SQL strežnika je nosil oznako različice 2000 in enako ime, kar bi tudi moralo biti čisto v redu . Pa ni bilo. Zatorej sem odstranil omenjeni podatkovni strežnik z računala in pobrisal vse, kar je namestitvenemu programu uspelo nametati na trdi disk.

Poskusimo znova. Tokrat je šlo. Namestitev je uspela in po nekaj klikih je na z MS Windows XP opremljenem HP-ejčku tekel Birokrat. Super. Sedaj se lotim ponovne namestitve odjemalskih orodij za MS SQL (MSDE). Zadeva se uspešno namesti. Juhu! Zaženem Enterprise Manager in povesim čeljust … Ob kliku na že registriran SQL strežnik HP9440NW (kar je mimogrede privzel tudi Birokrat med namestitvijo) mi napiše, da se uporabnik sa1 ne more prijaviti v podatkovni strežnik. Ni delovalo niti to, da bi z desnim klikom priklical lastnosti za omenjeni registrirani strežnik.

Odregistriram ga torej in poskusim z dodajanjem novega. Čarovnik mi ponudi edini strežnik, ki je na razpolago in se imenuje – ne boste verjeli – HP9440NW. Ker sem imel že nekaj opravka z MSDE-jem in lenimi programerji pred leti, sem se spomnil, da je MSDE verjetno nastavljen na “Windows authentication mode”, zatorej sem izbral to možnost in … Juhu! Uspelo je. Nato sem nemudoma vklopil mešani način in omogočil tudi neposredno avtentifikacijo na MS SQL strežniku.

Za tiste revčke, ki se vam ne sanja, ne kaj je MS SQL Server, ne kaj je MS SQL Enterprise Manager in se z njim niti ne želite spoznati, tudi obstaja rešitev. V registru poiščite ključ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\MSSqlserver\MSSqlServer\

in nastavite vrednost parametra LogInMode na 2. Ko to storite ponovno zaženite MSSQLSERVER in SQLSERVEREAgent, ki ju najdete med servisi, ki tečejo na vašem računalu, ali pa še bolj preprosto – ponovno zaženite računalo. Sedaj se boste lahko (brez nepotrebnih kolobocij) preko omrežja prijavljali v MSDE iz kateregakoli MS Office programa.

Končno se obrnem nazaj k EeePC-ju in se s pomočjo programa za delo z oddaljenim namizjem povežem z že nekajkrat omenjenim HP-jem. Štos je v temu, da je treba HP-ja peljati na servis, ker mi nagaja zaslon. Torej, če nanj ni priklopljen zunanji zaslon, ne morem delati z njim. Ker pa pač rad delam na velikem namizju, sem zaslon že priklopil na EeePC-ja in… Zakaj vam vse to pripovedujem? Takoj izveste…

Kliknem torej na ikono Birokrat za Windows na oddaljenem namizju in… Iz mene se je usul plaz kletvic, ki bi bolj priticale na smrt pijanemu mornarju. Na zaslonu se je namreč prikazalo sledeče:

Sporočilo - Birokrat

Sporočilo - Birokrat

Še danes ko to pišem, enostavno ne morem verjeti, da je res nekdo dejansko šel kaj takšnega vkomponirat v programsko kodo nekega resnega programa (razen če bi to res bilo nujno potrebno zaradi imenskih izvodov, kar smo sicer tudi počeli, a tisto je druga zgodba). Še vedno zlobno trdim, da bi za kazen cepcu, ki je to sprogramiral, dal eno leto vsak dan, dan za dnem, nastavljati testna in/ali razvojna okolja za natanko ta program. Arhitekta pa bi dal za eno leto delat v “službo tehnične podpore”. Po izteku tega obdobja, pa bi ju milostno spustil nazaj k urejevalniku kode…

Tako je minila neka sobota nekoga, ki si kruh služi s programiranjem, ne da bi napisal eno samo vrstico programske kode. Da ne govorimo o tem, da moja delovna miza trenutno zgleda kot kaka vesoljska postaja. Sicer nisem navdušen nad tem, da delam na dveh računalnikih hkrati (zato so vendar izumili povezavo z oddaljenim namizjem), ampak … bolje tako, kakor se ukvarjati še z (ne)združljivostjo različic. Na vsakem računalu je namreč nameščen drug operacijski sistem in niti pomisliti nočem na to, ali bi zadeva narejena za Birokrat na sedemki delovala na XP-jih.

Nedelja se je začela precej obetavno. Nekako se mi je posrečilo nekaj, na kar spočetka nisem sploh pomislil. Na MS Windows XP računalu je bil že zagnan Birokrat. Iz drugega računala sem se z njim povezal s pomočjo programa za delo z oddaljenim namizjem in… Voila. Sedaj je Birokrat deloval tudi v “terminal services” okolju. Juuhu! Čas je, da se odpravimo novim zmagam naproti.

  1. sa = system administrator – MS-ova lokalna finta []
  • Share/Bookmark

Strani: 1 2

Zapisano pod: Naredi si sam, Pisarna in poslovanje, Programiranje, Zbirke podatkov
Tags: , , , , ,

Odzivi

Pripravil sem tudi nadaljevanje prispevka Ustvarimo orodno vrstico v Outlooku.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije