header image

KIR – Šifrant in cenik artiklov

Objavil: P.J. | 20.07.2010 | 8 Komentarjev |

Sem ter tja se kdo obregne, zakaj pri milem bogu – če sem že predavatelj na MS Excel Expert tečajih, nikoli ne napišem, kako stvar narediti v MS Excelu. Odgovor je sicer preprost – ker želim uporabnikom pokazati, da se da z OpenOffice.org Calc-om narediti vse, kar se da  v MS  Excelu, na bolj ali manj enak način. Pa bom tokrat za spremembo, da bo pravici zadoščeno, res uporabil MS Excel za primer.

Osnova izdanih računov so artikli, ki jih prodajamo. Pri tem mislim na artikle v širšem pomenu besede.  Sem spadajo v našem primeru tako otipljivi, stvarni artikli, kakor tudi storitve, ki jih opravljamo. Z izdelavo šifranta oz. cenika artiklov si bomo poenostavili naše delo in zmanjšali možnost napak pri vnosih. Izgled našega šifranta je prikazan na sliki spodaj.

Šifrant artiklov

Slika 1: Šifrant artiklov

Oblikovanje celic v Microsoft Excelu

Prav je, da naše celice tudi oblikujemo tako, da bo prikaz podatkov uporabniku prijazen. V našem primeru imamo več vrst številčnih podatkov in dva besedilna stolpca.

Stolpec A oblikujemo tako, da vedno prikazuje 5 števk. Vanj bomo pisali šifre artiklov. Kliknemo torej na izbirnik stolpca, da ga celega označimo in nato z desnim klikom na izbirnik prikličemo priročni meni, v katerem izberemo možnost “Oblika celice”. Na zaviku “Število” v levem seznamu izberemo “Po meri” in v vnosno polje “Oblika” vnesemo pet ničel (00000). Potrdimo izbiro s klikom na gumb [V redu]. Nato nastavimo še širino stolpca na 50 zaslonskih pik.

Stolpec B bo služil vnosu naziva artikla. Tukaj kakega posebnega oblikovanja ne bomo potrebovali. Širino stolpca določimo na kakih 250 zaslonskih točk, da bomo imeli dovolj prostora za artikle z daljšim nazivom. Podobno velja tudi za stolpca C in D , ki ju bomo uporabili za vnos vrste artikla in enote mere.

Stolpec E bomo namenili vnosu stopnje davka na dodano vrednost za posamezni artikel. MS Excel nam omogoča hitro oblikovanje najpogosteje uporabljenih številskih celic, kamor spada tudi prikazovanje odstotkov ali procentov. Na kartici “Osnovno” najdemo skupino “Število”, v kateri je ukazni gumb [%]. Najprej torej izberemo stolpec E s klikom na izbirnik stolpcev, nato pa še na omenjeni gumb, ki bo cel stolpec oblikoval za prikaz vrednosti v odstotkih. Enako storimo še za stolpec G, v katerega bomo vnašali maržo v odstotkih.

V stolpec F bomo zapisali nabavno ceno našega artikla. Ta stolpec bomo zato oblikovali za prikaz valute. V izbirniku stolpcev kliknemo na oznako F in nato na traku izberemo kartico “Osnovno” in v skupini “Število” prikažemo spustni seznam ukaznega gumba “Valuta” in iz spustnega seznama izberemo Evro. Enako storimo še za stolpce H , v katerem bomo prikazovali vrednost marže v evrih, I v katerem bomo prikazovali prodajno ceno artikla in J v katerem bomo prikazovali ceno skupaj z DDV.

Tako smo zaključili z oblikovanjem našega delovnega lista. Na naslednji strani pa si bomo ogledali formule, ki jih bomo uporabili na našem delovnem listu.

  • Share/Bookmark

Strani: 1 2 3

Zapisano pod: Naredi si sam, Pisarna in poslovanje, Programiranje
Tags: , , ,

Odzivi

Viš, ti si strokovnjak na svojem področju, jaz pa na mojem.

In to je to.

Lp, V.

Hvala za kompliment. Mi nadvse prija. Čeravno je treba na koncu priznati, da sem le učenec, ki hrepeni po znanju. In s tem, da to znanje delim z drugimi, spoznavam novo,…

Prisrčen pozdrav tudi tebi,
P.J.

a kompleten izračun plač z plačilno listo, M4, oddajo na DURS … znaš tudi narediti v teh orodjih za preglednice

Prvi del odgovora je, da je že narejeno. Navotila za izdelavo so tudi že objavljena objavljena, ravno tako je datoteka na voljo za prenos. ;)

Drugi del je pa zgolj nekaj potegov s pilo. Morda se lotim, če bo interes. Trenutno se nekaj igram s “podjetniškim start paketom”, ki sem ga bil preveč zanemaril. :D

P.S.: Naročanje trenutno ni mogoče zaradi menjave strežnika. Nekaj časa sem preizkušal Microsoftov sistem, vendar sem se odločil za to, da se vrnem nazaj na Red Hat. Zadeve so v teku.

P.P.S.: Nekatere komentarje sem odstranil v dobrobit njih avtorjev. V prihodnje temeljito razmislite, koliko bo vaš komentar doprinesel k namenu bloga.

Samopromocijo pa načeloma na blogu dopuščam, dokler je korektna.

Saj ni.
Zato se pa ljudje tako zelo upirajo in so se umaknili.
Večini se je to hitro vžgalo.

Sem preletel na hitro vaše pesmi. Nadvse zanimiva igra besed pri opisovanju plemenitega čuta, ki ga imenujemo ljubezen. Poklon od mene.

Hvala, pesništvo je kar trdo delo, razviti svoj slog, še težje ga je uveljaviti kot prepoznavnega, še posebno, če si orientiran nekoliko bolj h klasiki kot postmodernizmu in ti je tudi vsebina pomembna, ne samo igra besed in besedno slikanje. Sodobnost pa je umerjena v slednje in to tretira kot bolj izvirno. Rada bi pravzaprav našla srednjo pot. Povedala kar hočem in ne ravno na epigonski način.
Se seveda tudi ponesreči.
A hvala za vzpodbudne besede.
Saj počasi najdem vse več potrditev, da sem na pravi poti. Trud ponavadi prinese rezultate.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije