header image

Scenarij – razumeti slovenskega podjetnika (addendum)

Objavil: P.J. | 23.04.2010 | 14 Komentarjev |

Predvidoma v drugi polovici maja 2010 bo Zavod RS za zaposlovanje ponovno začel izvajati program samozaposlovanja.  Osebe, ki imajo poslovno idejo, bodo morale najprej opraviti intervju s svojim svetovalcem zaposlitve in z zunanjim podjetniškim svetovalcem, nato pa se udeležiti brezplačne delavnice priprave na samozaposlitev.

Temu potem sledi nekaj birokracije in subvencija v višini 4.500,00 EUR. Mnogim iz tega programa sem pomagal pri izzivu računalniške podpore poslovanja in sedaj bom poskusil strniti vse skupaj na nek skupni imenovalec.

Vse se navadno začne z računalnikom. Kaj kupiti, koliko denarja nameniti in še cel kup drugih vprašanj, ki terjajo odgovore. Ponudba je pestra in predvsem laikom kaotična. Poskusimo vendar presekati ta gordijski vozel z nekaj enostavnimi smernicami:

 • priporočam striktno ločitev podatkov o poslovanju od “zabavnih vsebin”. Če že imamo doma računalnik, potem se vprašajmo, koliko je ta varnostno izpostavljen – torej kdo vse ga uporablja. Praviloma se nagibam v smer ločenega računalnika za poslovne namene.
 • v primeru nakupa novega računalnika za namene poslovanja se osredotočimo predvsem na dva aspekta
  • za potrebe pisarniškega poslovanja zadostuje katerikoli računalnik nižjega ali srednjega cenovnega razreda. Tukaj mislim čisto resno. Bolj kot na “številke” se osredotočite na funkcionalnost in na zagotavljanje servisne podpore.
  • iz praktičnih razlogov svetujem nakup prenosnika, kar prinaša vrsto ugodnosti, saj med drugim omogoča delo na večih lokacijah. Tudi cenovno se naložba hitro izplača.
 • poleg računalnika je potrebno vkalkuliratu tudi spremljajoče pritikline, potrebne za nemoteno poslovanje
  • zaslon v primeru stacionarnega računalnika. Izbira je pestra, zato se osredotočite na svoje potrebe. Če spadate v segment tistih, ki slabše vidijo, se osredotočite predvsem na velikost slikovne pike, kar pomeni, da kupite večji zaslon z nižjo ločljivostjo. Če potrebujete veliko delovno površino (npr. vse povezano z risanjem, oz. oblikovanjem) je priporočljivo gledati za zaslonom z visoko ločljivostjo. Pozornost namenite tudi ustreznosti priključkov za povezavo zaslona z računalnikom! Razni adapterji vedno predstavljajo dodaten strošek. Za klasično pisarniško delo praviloma ostali kriteriji ne igrajo bistvene vloge.
  • tiskalnik je obvezna oprema za poslovanje. Zavedajte se, da je tiskanje ena najdražjih zadev, ki jih boste počeli z vidika IT-ja, zato se temeljito posvetite temu segmentu. Praviloma velja razmisliti strošek tiskanja na daljši rok (v praksi nekako velja tri leta). Poleg same cene tiskalnika morate poznati, koliko stanejo tonerji (v primeru laserskega) oz. koliko stanejo polnila s črnilom (t.i. kartuše v primeru brizgalnika) in koliko je njihova kapaciteta (koliko listov spravi skozi en komplet). Če se le da, se odločite za nakup takšnega, v katerem so polnila ločena (črna, rdeča, rumena, modra). Dobro je tudi pogledati tudi za t.i. multifunkcijskimi napravami, torej takšnimi, ki omogočajo še kopiranje, preslikavo dokumentov v računalnik (skeniranje) in pošiljanje telefaks sporočil
  • internet je ponavadi prava uganka za laike. Potrebujete internetni priključek, ki ga praviloma že imate. Če je doma več računalnikov, bo sedaj skrajnji čas, da si omislite t.i. usmerjevalnik (angl. router). Danes je na trgu dovolj ponudbe in za nekaj deset evrov si lahko omislite takšnega, ki omogoča žično in brezžično povezavo na internet. Bo manj kablov po hiši.
  • USB ključek je nekaj, na kar se prepogosto pozabi in se potem preklinja, ko se ga nujno potrebuje. Izberite si ličnega in ga uporabite kot obesek za ključe. Tako bo res vedno z vami, ko ga boste potrebovali.
  • tipkovnica in miška sta nekako samoumevni, vseeno pa se zgodi, da kdo pozabi na to malenkost… zato ju za vsak slučaj omenjam.
  • DVD-R(W) omenjam iz preprostega razloga, ker na trgu vlada mrzlica malih prenosnikov, ki znajo biti brez te prepogosto nujno potrebne napravice. Če je tako, si že ob nakupu le tega omislite še prenosno (zunanjo) DVD enoto, da se vam ne zatakne že na samem začetku.
 • pri nakupu računalnika bodite pozorni na trajanje garancije in na garancijske pogoje. Slednji namreč pogosto izključujejo posamezne dele (npr. baterijo pri prenosniku). Triletna garancija naj bo pri izbiri računalnika prednost. Poleg tega se pozanimajte, kako je z mrežo pooblaščenih servisov. Da se ne bi zgodilo, da vaš računalnik za vsako manjšo okvaro roma npr. v Avstrijo in nazaj.

Če kdo seda začudeno gleda, zakaj nisem nič napisal o procesorju, RAM-u, trdem disku, itd. se moj odgovor glasi preprosto tako: ker ni omembe vredno. Večina računalnikov na trgu vam z vidika zmogljivosti omogoča vsaj 10 let nemotenega pisarniškega poslovanja.

Pozornost bomo raje namenili nekemu drugemu segmentu, ki se imenuje programska oprema (angl.: software). Tukaj so zadeve praviloma veliko bolj zapletene in veliko več zadev je potrebno razjasniti. O tem bo govora na naslednji strani.

 • Share/Bookmark

Strani: 1 2 3 4 5

Zapisano pod: Naredi si sam, Pisarna in poslovanje
Tags:

Odzivi

Dobro si povzel. ;)

Všeč mi je, zelo poučno
v razmislek

Hvala za pohvale. Sicer morda dolgo, a zato kolikor toliko celovito.

Še preden preberem do konca, bom le opozoril na pasti v zvezi s subvencijami za nove podjetnike oziroma samozaposlence. Preberite si npr. tole: http://dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042354767

Čestitam, dobro napisano in lepo razdelano.

Zelo lepo opisano in tudi poučno. Mogoče še ne poznate vendar ni res, da v SLO ni podjetja, ki izdeluje poslovni info. sistem za mešana okolja. Obstaja in to že nekaj let. http://www.datastudio.si. (tako da niste prvi)
Sicer se sprašujem ali je so mešana okolja zanimiva za podjetnike. Sam se recimo zaradi splošne podpore striktno držim windows sistema.

Zelo zanimivo tole, da se danes beremo tukaj. Je pravzaprav dvoje reči.

Ravno včeraj sem Datastudio našel na spletu in si prenesel dol demo različico in si jo pobliže ogledal. Premalo, da bi jo lahko zares ocenil.

Druga zanimivost je, da mene dobite na presneto podobnem elektronskem naslovu – datastudio [afna] unitedalpeadria.eu

Sam se srečujem pretežno s podjetniki, ki uporabljajo heterogene sisteme. Verjetno obstaja nek privlak med nami. :D

Glede na implementacijo pa mislim da kar smo prvi, da je na ravni malega podjetja uspešno integrirano heterogeno okolje v enoten IS. Še bolj kot pri nas je morda zanimiv primer z Birokrat-om kot izhodiščnim sistemom.

uh, dovolj enostavno in odlično si to ponudil na pladnju….zdaj mi je sicer jasno več kot prej, a še vedno manj kot potem….sicer imam še časa se učiti, sploh če bom tukaj še kaj prebral.. ;)
bom kar povedal mojo izkušnjo s tiskalnikom….par let nazaj ko sem začel, čeprav sem vsak dan na začetku, sem se moral odločiti tudi za tiskalnik….ker že od plenic stremim k racionalnosti, pa nisem gorenjc, sem najprej izključil možnost multi funki napravce, torej printerja, skenerja, faksa in še česa v enem kosu….
čeprav me je malo bolj podrgnilo po žepu, sem raje kupil vsak kos posebej in jih povezal….no, o povezavi takrat še nisem imel pojma, ga je pa Klavdijo….jaz se le učim hitro če imam dobrega učitelja…..za ločene komponente pa sem se odločil že mladinec pri prvem glasbenem stolpu, vse ostalo so le še dodatne izkušnje….pač raje vidim, da, v primeru da “mrkne”, odnesem v popravilo le eno komponento in preostale tri še vedno lahko uporabljam…..v boxu skupka vseh pa v primeru odpovedi ene ostanem brez vseh…..

Don Marko, pripravljam še nekaj zanimivih zadev, smo pa ravno zdaj (02.06.2010 ob 21:08) rodili, tako da…

Še iz (o)mladinskih časov se tudi pri meni nahaja še en spomenik na tiste dni – Marantz, ki svojo vlogo po vseh teh letih še vedno vzorno opravlja. Družbo mu delata Sony-jev CD predvajalnik in MiniDisk malenkost novejše izdelave… Ga ne zamenjam za noben “stolp”. Tako da popolnoma razumem tvojo skepso. ;)

Ravno zaradi takšnih izkušenj pa sem pri nakupu multifunkcijske naprave raje odštel par evrov več in si nabavil nekaj zanesljivega, z dobro servisno mrežo pri nas. Sam sem želel še to, da je zadeva dosegljiva vsem uporabnikom preko mreže – samostojno.

ok, bomo o poslu drugič….ker zdaj bom rekel jupppi…..za novi biserček sreče v tvoji družini….vse dobro, zdravo in srečno vsem skupaj…..kondicijsko pa si, verjamem, že pripravljen za nove podvige… ;)

Čestitam! :-)

Hvala, hvala. Bom še ustvarjal. ;-)

@Mefi: končno sem si vzel čas in povohal vaš izdelek. Zadeva se mi zdi odlično zasnovana in nadvse enostavna za uporabo. Sicer se nisem spuščal v detajle a prvi vtisi so odlični.

Kar je kritike, je malo. Najprej grafika (ozadja vnosnih mask) je katastrofalno potratna. Na HP9440NW s Core2Duo in QuadroFX grafično kartico so se mi okna izrisovala sekvenčno. Potem sem zadevo namestil še na IBM X40 in tam je precej krat zmotil “bel ekran” in nato “repaint”. To dajte malo pogledat, ker je škoda “slabega vtisa”.

Drugo kar sem pogrešal (a to je verjetno davek demo verzije) je malo več analitike in sintetike, ali pa vsaj možnost “naredi si sam”. Sicer mi je uspelo “polinkati” tabele v drugi datoteki na vašo bazo, a če ne bi bil programer, bi bil to (zaprtost/nenadgradljivost sistema) z vidika “kupca” velik minus.

Sklepam pa, da naprednejše različice teh omejitev nimajo, oz. jih vsaj ni toliko čutiti. Vsekakor, kot sem rekel – ena boljših rešitev, ki sem jih imel do sedaj v rokah.

Malo sem zopet brskal po vašem blogu, moram reči splošno zanimivo branje, hkrati pa sem našel vaš zgornji odgovor. Tudi sam sem opazil zgornje opazke a sem pred kratkim prešel na novo verzijo Poslovanja hkrati pa tudi na Windows 7 in moram reči, da je zadeva veliko manj opazna. Še bolj zanimivo pa je, da sem taisti program preizkusil tudi pri prijatelju, ki je Mac fan, no tam tega efekta ni.
Lp, Matjaž

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije